Nysatsning, OS i Finnjolle

Hemma efter lång vistelse i Finland. EM gick inte som tänkt. Ett lättvinds EM som började bra men som under kvaldagarna snabbt fick en negativ trend. Kom upp mig sista dagen något men räckte varken till Guld eller Silver final. Fick därför segla i Bronsfinal där jag slutade på en 5e plats.

Under EM fick jag mig en knockout upp i huvudet, tankarna var inte riktigt på plats där de skulle. Med tanke på min uppåt gående kurva under våren kändes det som EM skulle bli ett bra Mästerskap för mig men uppenbarligen vart jag inte tillräckligt förbered. Lite sjuk innan tävlingen plus funderingar kring båtbyte och min tunga vikt i lättvinden gjorde det svårt att fokusera på uppgiften att bara segla båten. Tack Ingvar(mentala coach och stöd) för den lilla vändningen tankemässigt, hellre utsättas för nedgång nu än senare under ett ännu större mästerskap. Nu vet jag hur jag ska vända på tankarna och använda dem som bra verktyg.

Jag har nu seglat Laser sedan 15års ålder och har utvecklats och gått från en liten klubbseglare i Stenungsund till faktiskt en utav Sveriges Landslagsseglare i Laser. (Man kanske inte ”får” visa stolthet som svensk, MEN) jag är glad över allt jag gjort i Laser och ångrar inte någonting på vägen, jag har lagt allt i seglingen varenda krona och tid som jag haft och kan ärligt säga, fan vad grym jag är! Lyckats skaffa fram bra Partners som Mitab, Passadvinden och Hirsch Perfromance som är ett otroligt stort stöd i min satsning mot OS. Min klubb GKSS och Svenska Seglarförbundet står bakom mig också vilket känns, kanon!

Under senaste året har min vikt varit ett litet bekymmer då jag ständigt varit ”lite för tung”. 83 kg är en oskriven idealvikt för Laser och idag väger jag 89 kg. Varit nere på ca 85 kg som minst men nu känner jag att träna ner sig hela tiden inte känns kul eller givande. Lasern är otroligt fysiskt krävande och även om jag har vikten och mer där till behöver jag bli starkare så det blir en ond cirkel eftersom om jag blir starkare blir jag även tyngre om jag bygger mer muskler.

Därför har jag nu bestämt mig för att ta klivet från Lasern och satsa mot OS i tungviktsklassen, Finnjolle!! Med idealvikt mellan 95-100 kilo känner jag att det är i Finnjolle jag kommer kunna utvecklas mer fysiskt som min kropp mår bra av. Sedan har Finnjolle en annan typ av klassregel och är inte en som Laser att alla har samma utrustning. I Finnjolle kan man ha olika sorters båtutrustning, skrovformer, master och segel. Detta tror jag kommer passa mig riktigt bra och jag tror att jag kommer kunna utvecklas mer som seglare i Finnjolle än i Laser.

Nu väntar jag på att min Laser ska bli såld och en Finnjolle finns redan som jag kommer kunna börja träna med redan nästa vecka!! Känns otroligt bra och rätt ”timeing” eftersom de tre bästa Finnjolle seglarna Daniel Birgmark, Johan Tillander och Björn Allansson är riktigt bra i klassen just nu. Så med deras hjälp hoppas jag kunna komma in i Finnjollevärlden snabbt och på ett effektivt sätt. Ett plus är också att nu känner jag ingen som helst ångest över att käka lite extra pasta. 95 kilo och mer styrketräning, here I come 😉 Kolla in videon!!

Hittade ett gammalt papper från min ansökan till Lerums Seglargymnasium. Min tränare Johan Fredriksson i Stenungsund skrev ett rekommendations brev till Björn och Thomas på Lerum om vad han trodde om min framtid. Fick lite rysningar när jag läste brevet och insåg hur klockrent Johan tänkte om mig och om framtiden ”back in the days”.I slutet stod det såhär:

Andreas seglar just nu Laser och har stor potential att utvecklas till en riktigt bra seglare. Jag vet han har potential att som 20 åring ta sig till Ungdomslandslaget och sedan ta klivet över till Finnjolle och göra en satsning mot OS”

Johan hade ganska så rätt!! Kanske får anställa han som min coach igen nu när jag är där han sa att jag skulle vara. Bra Johan!

Hej då Laser och tack för många lärorika år till alla er som hjälpt mig på vägen att utvecklas i klassen! Nu kör vi Finnjolle!!

av axelssonsailing Postat i Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s