VM dag 1 Analys

Idag va första dagen av VM här i Falmouth. Dagen började med no wind så det racen blev uppskjutna till kl 13. Lite krångligt idag. Vind från land ca SV, byigt och väldigt vridande vindar, vilket gjorde alla race grymt svåra. Kanske blir tråkig läsning här men jag behöver skriva ner för mig själv med..

Race 1: Start i Lä med gott om plats att slå över mot höger och fortsätta på vänster, bra! Några snabba slag i de skift som kom för att sedan segla på de långa skift som kom mitten/vänster. Hade bra kolla på fältet och kunde hela tiden matcha de skift som kom och gick. Gött!! Efter 2/3 av kryssen gjorde jag en miss då jag slog lite för tidigt ute på vänster, skulle gått längre in i trycket och sedan slagit. Mattias Miller (GER) som jag hade långt ner i lä för styrbord kom upp sig precis bredvid mig för att han var lite mer iskall och väntade ut trycket mer.. Rundade Topp 15. Gött! Bra med ner på läns tappas aningen precis innan rundningen då klungan bakom kom med ett hejdundrande tryck!! Tajt men lyckades ta mig förbi både Mattias och Rafael(ESP) vid märket.

Hittills gått rätt bra va? Men så kommer junior misstag, som man inte får göra när det kommer 80 länsande båtar mitt i banan… Strax efter rundning kom ett litet skift som jag slog på för att täcka upp de som gått på andra märket. 80 båtar rätt nyllet = no wind! om inte annat väldigt oregelbunden sådan. Där tappade jag lilla klungan som jag hade greppet om tidigare.. jobbade mig höger då toppen gick ditåt. Efter lite slag för att få lite bättre vind körde jag en ganska lång bog i mitten för styrbord för att avsluta vänster som hade gått bra på första kryssen.. Detta visade sig bli kass då höger kom mer och woooops ner mot 30 strecket.. Sista länsen ner var inte heller någon bragd. småbygigt och mycket båtar!! hittade stundtals bra spår men räckte inte till då en grupp båtar passade i lä precis innan mål. runt 40 i mål av 100…! 

Race 2: Tog inte för mig i starten? Varför? :S 

Gjorde dock bra slag vid rätt tillfälle och kunde glida upp fint bland de första ut i mitten mot höger. Grym fart och god distans till båtarna runt om kring ingen som störde någon anmärkningsvärt, låg i Ben Ainslies(GBR) häckvåg en bra bit och kunde jobba höjd. När nästa skift kom slog de två båtar i lovart och Ben som var snett framåt. underifrån kom hela höger gänget. jag hetsa lite kring vad jag skulle göra. jag ville inte slå i skiten på lovartsbåtarna inte heller ville jag gå för långt ut, missa skiftet och tappa fältet. Slog snabbt för att inse att ligga i skiten var inge bra, slog igen, kom ut mer höger ,slog och då var alla pväg tillbaka på babord och lyfte högt som fan mot märket från topp 10-40. PANg på två röda sekunder kändes det som! Shit. Fick trixa och krångla mig sista biten upp, en jävla trafik med båtar och byigt!

Länsen ner gick +-0. Andra kryssen ville jag bara ha fri vind och segla upp mig. Gjorde det bra tyckte jag  gick vänster och slog endast på kompassen och tryck. Jag struntade mer eller mindre i de andra. Kom upp till kryss märket. Kunde inte riktigt om jag tjänat något anmärkningsvärt men något gjorde jag nog. 

Länsen ner var dagens största tabbe då jag tappade ca 15 båtar.. Gick för djupt på länsen och vänster skift kom, stort var det!! Klungan bakom täckte hela vägen och gick om.. nere i 60-talet… Som tur va inte 80 i vart fall…

Så vad har jag kommit fram till?

1.In mer och grotta i starterna om det är en grymt klar fördel på linjen, annars starta så jag har fri vind och kan segla och få ett första skift. (Detta vill jag ju i klar fördel start med). 

2. När fältet är stort ca 100 båtar då måste jag gå med fältet i skiften om jag ligger med bra, inte segla bort på eget håll. Även om jag tvingas segla i skiten på någon så måste jag följa så jag inte kommer i otakt!!

3. Läns: Ha mer koll bakåt var tycken kommer och tänk genom placering gentemot vind och båtar så jag kommer dit jag vill för att ha ett så bra läge ut på nästa kryss. 

Kan jag runda upp topp 15 och hålla det ett helt varv kan jag vara det minst i mål också! Jaga båten framför hela tiden!! Kom igen nu Andy Axelsson! och även om alla andra får coach hjälp, nya segel och en massa annat som gör livet enkelt, så kan du ändå. Dra mer i uthal och lägg bak masten en bit så funkar ditt gamla hårdvinds segel med..!! Coach, stålar, segel och gucci startklocka får du skaffa till nästa tävling. Segla i nuet och skit i allt annat. 

Ny dag imorn start kl 11. GOGO! 

 

av axelssonsailing Postat i Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s